De grootste mindmap van ...


05 mei 2016

Het Hoger Technisch Instituut Sint-Antonius is een school voor technisch (koel- en warmtechnieken en auto) en beroepsonderwijs (auto, carrosserie, centrale verwarming – sanitaire installaties, elektrische installaties), gelegen in de Gentse binnenstad. “Durven leren – leren delen” is de titel van het project rond leren leren waar HTISA sinds dit schooljaar mee van start is gegaan. Samen met de leercoaches ontdekken onze leerlingen met behulp van welke leerstrategieën ze hun leertalenten kunnen versterken en hoe ze hun kansen op een succesvolle toekomst kunnen vergroten. Onze TSO-leerlingen willen op heel korte termijn de uitdaging aangaan om het Guinness Book of Records te halen door samen ‘de grootste mindmap’ te creëren. Het is de taak van de leerlingen om dit project samen uit te werken en om alle nodige stappen te ondernemen om dit tot een goed einde te brengen.

Waarom “de grootste mindmap”? Mindmapping is één van de technieken die onze leerlingen aanleren om leerstof visueel te verwerken en om actief na te denken over de leerstof. Het is een techniek waarbij je de kennis die je brein (mind) moet verwerken via een netwerk van takken, sleutelwoorden en symbolen op een radiale manier structureer en in kaart brengt (mapping). Dat kan op papier of met behulp van een computerprogramma of online toepassing.

Inhoudelijk gaat de mindmap over “Durven leren – leren delen”. Elke leerling krijgt twee vragen voorgeschoteld: wat heb je op HTISA al geleerd? Wat zou je op HTISA nog willen leren? De leerlingen zullen een extra dimensie aan hun mindmap geven door met behulp van QR-codes ook digitaal materiaal (foto’s en filmpjes) in de mindmap te verwerken.

Voor de inhoudelijke uitwerking van de mindmap krijgen onze leerlingen de steun van Belgium is mindmapping (BIMM), het netwerk van officieel erkende Mindmap Experten in België. Zij zullen overigens ook de inhoudelijke kwaliteit van de mindmap beoordelen tijdens de recordpoging wanneer de gerechtsdeurwaarder de vaststelling doet.

Waar willen we dit realiseren? In een eerste brainstorm kwamen de leerlingen al snel met het idee om hun mindmap te tonen in de vorm van een tifo in de Ghelamco Arena. Dankzij de vzw Voetbal in de stad wordt het mogelijk om met onze leerlingen op 1 juni 2016 de tifo te laten zien in de tribunes van KAA Gent.

Vanwege de link met KAA Gent en voetbal, wilden de leerlingen nog een stap verder gaan. Vanuit het idee van “durven leren – leren delen”, stelden zij voor om met jonge vluchtelingen in dialoog te treden over leren. De contacten willen ze leggen via een voetbalmatch.
Dit project is een unieke kans voor onze leerlingen om te werken aan hun leercompetenties en om hun leren te delen met anderen (“durven leren – leren delen”).


Uiteraard komt er organisatorisch en ook financieel heel wat kijken bij zo’n project. Daarom werd er via Hellocrowd.be een crowdfunding initiatief opgestart. We willen het bedrag van € 5500 inzamelen. In de eerste plaats dient het bedrag om al het materiaal te bekostigen dat nodig is om de mindmap zelf te creëren (verf, doek, enz.). Hiervoor is er snel zo’n
€ 2500 nodig. Alle extra financiële middelen die we met deze crowdfunding realiseren zullen integraal geïnvesteerd worden in het leren leren-project binnen onze school.


De link naar ons project

Zie ook dit persbericht

Is alles duidelijk en weet je genoeg?

Of net niet en wil je ons een vraag stellen?

Wil je graag weten wat wij voor jou kunnen betekenen?

Of is alles helder en wil je meteen een afspraak maken?