Praktijkverhalen

Onze aanpak kunnen we best illustreren door een paar concrete voorbeelden. Praktijkvoorbeelden geven u reeds een eerste inzicht, een blik achter de schermen.

Leren leren een populair thema & mindmappen in de mode?

Woensdagmiddag 14u. De familie ‘hoe-moet-het-nu-verder’ komt binnen. De ouders zijn hier met hun twee dochters aangekomen voor hun eerste afspraak bij The Climbing Fish. Ik verwelkom hen, we maken kennis en ik vraag door naar het studieprobleem. “Ja mevrouw, dat leren leren hé, dat werkt niet” …. “en dat mindmappen trouwens ook niet”.

Ook deze ouders zijn met hun kinderen gebotst op onvoldoende informatie en proto-mindmaps. Na vijf minuten doorvragen blijken de twee dochters totaal andere studietechnieken te hanteren. De jongste dochter kampt bovendien met concentratiestoornissen. Leren leren bij leerproblemen is toch maatwerk.

Uiteraard zijn wij blij met het feit dat leren leren en mindmappen steeds meer onder de aandacht komt. Toch dienen we voorzichtig te zijn en steeds te kijken naar de noden van het individu. Wij leren allemaal op een andere manier.

Hetzelfde geldt voor mindmappen. Als TLI (trainer van Buzan) ben ik op de hoogte van de gebruikte technieken in mindmaps en de redenen achter deze technieken. Vaak kom ik veeleer proto-mindmaps tegen. Velen van die schema’s zijn zeker niet slecht, maar je kan ze geen échte mindmaps noemen. Waarom niet? De kwaliteit van de mindmap bepaalt ook je kans op slagen. Als er bepaalde regels niet gevolgd worden, kan je resultaat ook niet optimaal zijn.

Bijles of leren leren?

Bericht op Facebook: Wij zijn op zoek naar bijles Wiskunde en Frans! Kennen jullie iemand? Onze zoon moet van richting en school veranderen en we zoeken bijles voor volgend semester. Groetjes familie X.

Bijles? Ben je op zoek naar specifieke begeleiding bij één welbepaald vak, ja dan heb je nood aan bijles. Zijn er meerdere vakken die moeilijk gaan? Heeft dit zelfs geleid tot het veranderen van richting, studiekeuze of school?

Dan is het interessant om na te gaan of je wel de best passende studiemethode gebruikt. Deze zoektocht naar een gepaste studietechniek kan aan de hand van de vakken waar je moeilijkheden mee hebt. Dat wil zeggen dat je méér krijgt dan bijles alleen. Leren leren met schoolse vakken is immers een hele uitdaging voor de studiebegeleider: begrijpend lezen, studiemethode optimaliseren en eventueel leren mindmappen. Dit alles om te zorgen dat JIJ je eigen leraar kan worden. Dubbele winst dus!

Dyscalculie?

Meerdere leerlingen van dezelfde school volgden studiebegeleiding bij The Climbing Fish. Dankzij de samenwerking met de betrokken school en de vakleerkracht wiskunde, werden er afspraken gemaakt zodat deze leerlingen beter ondersteund konden worden. De vakleerkracht heeft zelfs de mindmaps van The Climbing Fish kunnen gebruiken als ondersteunende maatregel voor de studenten met dyscalculie van heel het tweede middelbaar.

Jorien (8j) roept op om te lezen.

Dyslexie hoeft geen obstakel te zijn. Jorien, een jonge cliënt van 8 jaar oud, schrijft onderstaand prachtig verhaal. Fouten zijn bewust mee overgenomen, omdat de boodschap perfect overkomt met fouten. Lezen en schrijven gaan tenslotte over het overbrengen van een boodschap. En daar is Jorien echt wel in geslaagd.

Waarom boeken Waarom Lezen

 

Lezen is goed om dat je je hersenen trijnd daar door automatisch jigenlijk je hersenen trijnd.

Lezen is goet omdat je gemakeleker een boek kan vinden wand dan vid je ook gemakelijker spande boeken. Dat is 1 van de redenen waarom dat lezen belangrijk is.

Je zult ook raper een baan vinden wand je hebt voor ale baanen echt lezen nodig.

Voor op school zal het heel handig zijn als je iets niet snapt dat je het kan lezen.

 

Lezen is belangrijk wand als je niet naar het nieuws luistert of kijkt dan kan je het lezen, dan ben je mee met wat er op de wereld gebeurt.

Lezen is belangrijk om dat je je post kan lezen.

Als je graag films kijkt in een andere taal dan kan je de films volgen.

Als je iets wil in elkaar wil zetten kan je de handlijdingen lezen.

 

Lezen is voor deze redenen belangerijk en ook voor veele andere dinge ook.

Ookal heb je dyslexie, dan is het jeust belanerijker dat je leest net zo als ik. Ik heb ook dyslexie en toch blijf ik maar lezen en als ik het niet leuk vind dan maak ik het leuk.

 

Als je meschin geen boeken hebt, gaa dan naar de biblioteek, daar staan altijt leuke boeken.

 

Een andere leuke manier omte leere lezen is, je gaat naar googel en zoek je op yoleo.nl dan zie je app store staan en dan gaa je dus de app store en danloowt je de app van yoleo en zoo moet het.

 

JORIEN

Ik heb geen dyslexie...

Een lieve mama stuurde me dit leuke berichtje door...

Ik : Harry, wat is dat voor een boek ?
Harry : dat heb ik van bomma gekregen, het is oud, van 1970 of zo.
Ik : nee hoor, dat is ouder, het is nog oude spelling, ze schrijven "zo" nog met 2 "o"'s
Harry : Aha, dus ik heb geen dyslexie, ik schrijf gewoon wat ouderwets ....

Is alles duidelijk en weet je genoeg?

Of net niet en wil je ons een vraag stellen?

Wil je graag weten wat wij voor jou kunnen betekenen?

Of is alles helder en wil je meteen een afspraak maken?