Mindmappen

Wat is mindmappen? Mindmappen is een manier om te schematiseren. In het Nederlands kunnen we een mindmap ook een breinweb noemen.

Deze techniek, ontwikkeld door de Britse psycholoog en pedagoog Tony Buzan, kan helpen informatie, gedachten en denkpatronen in beeld te brengen. Het helpt nieuwe verbanden te zien, op andere ideeën te komen en overzicht te behouden.

Het is dus een kaart van je gedachten, een tekening waarin de trefwoorden volgens een logisch en associatief patroon verbonden zijn. Hiervoor gebruiken we kleuren en symbolen en beelden.

Je begint steeds vanuit een centraal begrip en legt van hieruit vertakkingen aan. Je gaat van de hoofdzaken naar de bijzaken.

Hier kan je enkele voorbeelden van mindmaps gemaakt door Marina bekijken. Marina is erkend als TLI (Think Buzan Licensed Instuctor)

Geïnteresseerd in een bijscholing? Klik hier.

Mind mapping

Hoe?

Neem een vel papier. Schrijf het thema van je Mind Map midden op het papier. Maak vanuit het onderwerp vertakkingen naar allerlei deelaspecten. Groepeer aspecten, breng verbanden aan.

Gebruik kleuren, symbolen, afbeeldingen en kaders. Gebruik zo weinig mogelijk tekst (steekwoorden).

7 tips

We maken gebruik van 7 tips voor het maken van breinwebben:

 1. Blad
 2. Centrum
 3. Hoofdtakken
 4. Zijtakken
 5. Rechterbrein
 6. Baken
 7. Stapsgewijs

Waarom?

Mindmapping zorgt ervoor dat de beide helften van uw hersenen gestimuleerd worden. Zowel de linkerzijde voor het rationele en logische denken, als de rechterzijde voor het zichtbaar maken van het creatieve denken.

Mind Maps sluiten meer aan op recente inzichten over de werking van de hersenen. Ze stellen je in staat om je brein in zijn geheel in te schakelen: het totaalbrein.

Daarnaast bieden Mind Maps een ruimtelijk overzicht van de trefwoorden, wat leidt tot inzicht.

Mind Maps zijn bovendien ook gewoon leuk. Via tekenen en puzzelen wordt de stof op een leuke manier verwerkt

LinksRechts
Taal Ritme
Lineair Ruimtelijk
Getallen Symbolen en Beelden
Serieel Parallel
Detail Verbanden
Rationeel Intuïtie
Ernst Humor
Logica Fantasie
Opsomming    Kleur
Analyse Synthese

 

In het Nederlands kunnen we een Mind Map ook een breinweb noemen. 

 

Wetten van de mindmap

Deze wetten staan reeds onrechtstreeks beschreven onder de 7 tips. Hier geven we ze op een rijtje:

 1. Kies je thema of doel
 2. Start in het midden van een blanco blad dat je horizontaal plaatst.
 3. Schets een afbeelding als focus (je thema).
 4. Gebruik minstens drie kleuren voor nadruk, structuur, vorm en creativiteit.
 5. Teken gebogen lijnen die vanuit het midden uitwaaieren. Dit van dik naar dun en steeds verbonden met je centrale thema.
 6. Gebruik steeds één woord of afbeelding per tak. Dit geeft je map meer kracht en flexibiliteit in je denkvermogen.
 7. Gebruik afbeeldingen over de gehele mindmap. Een afbeelding zegt meer dan 1000 woorden.

Digitaal Mindmappen

Het internet biedt talrijke mogelijkheden om digitaal mindmaps te maken.

Er zijn heel wat voordelen, hieronder sommen we er een paar op.

 • Je kan snel aanpassingen maken in je mindmap, informatie verwijderen of toevoegen, takken verplaatsen, … Bovendien kan je eenvoudig afbeeldingen invoegen.
 • Zelfs samenwerken met meerdere personen aan één mindmap is nu perfect mogelijk. Handig voor projecten op school of binnen het bedrijf.
 • Je leerstof studeren kan je nu nog eenvoudiger door takken te laten in- of uitklappen.
 • Op een vergadering kunnen de agendapunten één- voor één aan bod komen via de presentatiemodus van je mindmap software.

Mogelijke nadelen aan digitale mindmaps zijn onder andere de prijs van de software en de noodzaak aan een pc (liefst met internetverbinding).

De kwaliteit van de mindmap hangt echter sterk samen met het naleven van de mindmap ‘wetten’. Daarom een aantal aandachtspunten:

 • Vele digitale programma’s gebruiken rechte lijnen in plaats van gebogen lijnen.
 • De trefwoorden komen vaak ná de tak te staan, zodat de onderlinge verbinding of connectie in de mindmap verloren gaat.
 • Sommige programma’s gebruiken geen kleuren of laten het niet toe afbeeldingen of symbolen in te voegen.

The Climbing Fish maakt gebruik van iMindMap. Meer informatie over deze software en de tarieven kan u verkrijgen via deze link http://thinkbuzan.com/products/imindmap/pricing/ of via een mailtje naar info@climbingfish.be.

Toepassingen van mindmaps

Er zijn te veel toepassingen om ze allemaal te kunnen benoemen, maar een greep uit de mogelijkheden willen we u toch graag meegeven.

Samenvattingen maken en notities nemen zijn uiteraard de meest voor de hand liggende toepassingen van de mindmap. Het maken van de mindmap zorgt ervoor dat je reeds actief betrokken bent bij de stof maar daarbovenop kan je dit overzicht eenvoudig herhalen. Dubbele winst dus!

Een schrijfopdracht of een project uitwerken gaat veel vlotter als je eerst je thema en hoofdpunten in gedachten hebt. Wist je dat heel deze website vertrokken is uit een mindmap?

Een vergadering voorbereiden, een presentatie geven of goed voorbereid deelnemen aan een brainstormsessie behoren evengoed tot de mogelijkheden van Mind mapping©. Je kan structuur geven aan datgene dat je wilt vertellen en je loopt niet het risico ‘je tekst’ te zijn vergeten. Een presentatie of boekbespreking komt zo veel spontaner over.

Is alles duidelijk en weet je genoeg?

Of net niet en wil je ons een vraag stellen?

Wil je graag weten wat wij voor jou kunnen betekenen?

Of is alles helder en wil je meteen een afspraak maken?