Visie

"Iedereen is een genie… maar als je een vis beoordeelt op zijn vermogen om in een boom te klimmen, dan zal hij zijn hele leven geloven dat hij dom is"

Door de jaren heen ben ik op ontdekking geweest: op een avontuur naar mezelf, de ander en de omgeving. Ik ben nieuwsgierig aangelegd, ik ben een ‘weet-alles-graag’ en kan ‘het’ van nature uit ‘goed uitleggen’. Door studies, stages en ontmoetingen met interessante mensen werd ik mij meer bewust van mijn capaciteiten en talenten.

Bovenstaande quote van Einstein is dé belangrijkste les geweest....

 

Via mijn vakgebied kom ik vaak in aanraking met ‘niet kunnen’. Ik geloof echter dat we ons, als mens en maatschappij, niet uitsluitend mogen focussen op het ‘niet kunnen’. Ik ga op zoek naar alternatieven, oplossingen of andere denkwijzen. ‘Coping’ is het leren omgaan met beperkingen. Wij hebben allemaal wel iets wat we minder goed kunnen, maar dat maakt ons als mens niet minder.

Zoals de vis een ladder nodig heeft om in een boom te kunnen klimmen, heeft ons geheugen bij bepaalde taken ook een hulpmiddeltje nodig. Structuur, planning en samenvatten zijn de sleutels tot een beter gebruik van je geheugen. We zijn allen geboren met een goed stel hersenen, maar de gebruiksaanwijzing zijn ze wel vergeten toe te voegen….

Leren leren, gebruik je hersenen, geheugentechnieken, … het zijn allemaal verschillende variaties op hetzelfde thema. Leer de machine in je hoofd beter kennen. Leer technieken kennen en gebruiken om meer rendement te halen uit je werk, studie en leven.

Leren leren is bovendien ook heel slim, je leert het relevante te scheiden van het irrelevante. Je leert vergelijken, verschillen herkennen, selecteren uit een overdaad aan informatie. Je leert met andere woorden denkinstrumenten bewust te gebruiken (dit heet metacognitie, denken over denken).

Leren is voor iedereen toegankelijk, levenslang...

Ad Fundum, terug naar de bron.

The Climbing Fish werkt graag samen met vakspecialisten. Goede bronnen vormen steeds de inspiratie om jezelf heruit te vinden, je grenzen te verleggen. Zo wil de The Climbing Fish kwaliteit blijven garanderen. "Ad Fundum", betekent ook "terug naar de bron".

Naast een aantal specialisten in het vak, werken we ook graag samen met de CLB’s, scholen, leerkrachten en ouders. Eveneens de huisartsen, logopedisten, therapeuten en andere betrokken partijen zijn steeds van harte welkom. Samen staan we sterk en kan de expertise gedeeld en uitgebreid worden. Heeft u nog vragen, vul dan zeker het contactformulier op de site in. Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

Hieronder een greep uit de vakspecialisten, die me inspireerden. Dit is slechts een greep uit een groep die te groot is om volledig weer te geven.

Bernard Lernout is zoals een mentor voor Marina. Hij leerde haar de basis van het mindmappen en leren leren. Via zijn cursus en boek SOS Brein heeft Marina de technieken uit haar opleiding Logopedie aangevuld en verfijnd. Hij is voor haar de grondlegger van mindmappen in Vlaanderen. - Paul Maes is gespecialiseerd in leren leren. Hij was zo vriendelijk de website na te lezen en bij te stellen. Marina mocht zijn theatervoordracht ‘Gebruik je verstand…verstandig’ bijwonen alsook enkele van zijn boeken lezen. Hij bezorgde Marina een vloed aan inspiratie. - Emmelien Merchie heeft via haar studies onderzoek gedaan naar mindmappen in Vlaanderen. Haar doctoraat is een mijlpaal in het wetenschappelijke onderzoek naar mindmappen in Vlaanderen. Het is belangrijk dat we steeds wetenschappelijk onderbouwd te werk kunnen gaan en zo opnieuw kwaliteit kunnen garanderen.

Edushock heeft een sterke visie en missie die aansluiten bij de visie van The Climbing Fish. Het is dan ook een groot genoegen om een actief lid te zijn van deze geweldige groep onder-wijzigers. Meer info: de links vindt u terug onder 'literatuur'.

Tenslotte wil The Climbing Fish graag nog volgende personen aan deze lijst toevoegen: Tony Buzan en het hele team van Think Buzan. Een goede opleiding en blijvend contact na de training geven een stevige basis en continuïteit aan de trainingen en workshops. Chris Griffiths, Owen Hardy, Dani Hazell en de rest van hun team, werken aan steeds betere en nieuwere versies van iMindMap waardoor de Mind Map alleen maar sterker wordt.

Dankzij Biggerplate kunnen mindmaps uitgewisseld worden op één platform. The Climbing Fish had reeds de eer contact te hebben met de beheerders (Liam & Barnaby Hughes) van Biggerplate. Ondertussen vormt Marina een vast lid van de Biggerplate Brunch Club. Biggerplate en zijn deelnemers zijn een bron van inspiratie en creativiteit! Het doel van de bijeenkomsten is dan ook brainstormen rond mindmapping, het faciliteren om Mindmapping op de Belgische kaart te zetten én in de toekomst hier een bijeenkomst rond te organiseren.

Is alles duidelijk en weet je genoeg?

Of net niet en wil je ons een vraag stellen?

Wil je graag weten wat wij voor jou kunnen betekenen?

Of is alles helder en wil je meteen een afspraak maken?